Horlama nedir?
Horlama nedir?
Gürültülü bir şekilde horlamak, pek çok kişinin kendisinin ya da bir yakınının problemidir. Horlamak sadece uyumakta olan kişi için değil, bu kişiyle birlikte uyuyanlar için de şikayet sebebidir. Horlamanın zararsız ya da ciddi bir sağlık sorununa işaret eden çeşitli nedenleri olabilir. Yetişkin kişilerin yarısı zaman zaman horlamaktadır ve hafif, kimseyi rahatsız etmeyen horlama türleri olduğu gibi, oldukça gürültülü ve iyi bir uykuyu aksatan horlamalar da vardır.
Horlama esnasında duyulan gürültülü ses, solunan hava, burun ve boğaz arkasından rahat bir şekilde geçemediğinde ortaya çıkar. Uyku sırasında gevşeyen, yumuşak damak, dil ve boğaz dokuları solunum yolunu daraltır ve havanın geçişi sırasında da gürültülü bir şekilde titreşirler. Bu ses yani horlama, uyumakta olan kişinin nefes almakta zorlandığı anlamına gelir.
Hayatınızda yapacağınız bazı değişiklikler horlama sorununa çare olabilir. Örneğin kilo vermek, uyurken yan yatmak, yatmadan önce alkol almamak gibi çeşitli yöntemler elbette horlamanın nedenine bağlı olarak hem siz hem de çevrenizdekiler için rahat bir uyku anlamına gelebilir. Horlamanın çarelerine geçmeden önce horlamanın başlıca nedenlerine bir göz atarak, konuyu daha iyi anlamaya çalışalım. Horlama deyip geçmemek ve horlamayı zararsız görmemek gerek çünkü uyku sırasında gerektiği gibi nefes alamamak sağlığınız açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
Fazla kilo: Obezite ya da fazla kilolar horlamayı kötüleştirebilir çünkü boyundaki yağ fazlası solunum yolunun darlaşmasına neden olur. Üstelik yağ dokularıyla birlikte boğaz ksımında titreşen yumuşak doku miktarı çoğaldığı için horlamalar da daha gürültülü olur. Kilo vermek boynun incelmesine ve daha rahat nefes alınmasını sağlayabilir. Ancak eğer kilo sorununun yanı sıra horlamayı tetikleyen başka nedenler de aynı anda görülüyorsa, sadece kilo vermek horlama problemini çözmeye yeterli olmayacaktır.
Uyku pozisyonu: Alıştığınız uyku pozisyonu horlamanızın da nedeni olabilir. Yan yatmaktansa sırt üstü yatmak boğaz kaslarında gevşemeye ve daralmaya neden olur. Bu durumun sonucu da genellikle horlamadır. Derin uyku sırasında hangi pozisyonda yattığınızı kestirmek elbette mümkün olmayacaktır ancak kendi horlamanıza uyanır ve kendinizi sırt üstü yatarken bulursanız, sağa ya da sola dönerek uyumayı deneyebilirsiniz.
Alkol: Boğaz kaslarının horlamaya neden olacak şekilde rahatlamasına belirgin biçimde neden olan başlıca etkenlerden biri de alkoldür. Alkolün gevşetici etkisini vücudunuzun genelinde hissedebilirsiniz ancak eğer horlamak istemiyorsanız, özellikle de yatmanıza yakın alkol almamalısınız. İçki içtiğiniz saat ile uyku saatiniz birbirine ne kadar yakınsa, horlama ihtimali de o kadar yüksek olur.
Anatomi: Ağzınızdaki dokuların şekli horlamanızın açıklaması olabilir. Solunum yolu ne kadar darlaşırsa o kadar yüksek bir horlama sesi duyulur. Örneğin normalden daha uzun ve yumuşak bir küçük dil oldukça gürültülü bir horlamaya neden olacaktır. Diğer fiizksel nedenler arasında şişmiş lenf bezleri veya bademcikler, horlama nedeni olarak sayılabilir.
Alerjik rinit (saman nezlesi): Toz ya da polen gibi alerjik tepki vermenize neden olan bir alerjen soluduğunuzda, daha çok gözlerde ve burunda çeşitli belirtilere neden olan bu duruma saman nezlesi adı verilir. Bu belirtilerin başında da burun akması, geniz akıntısı ve sinüs iltihabı gelir. Bunların hepsi de solunum yollarında tıkanıklığa ve dolayısıyla horlamaya neden olacak belirtilerdir.
Sinüzit: Sinüs boşluklarının iltihaplanmasına sinüzit veya sinüs enfeksiyonu denir. Alerji, soğuk algınlığı ya da burundaki şekil bozuklukları sinüzite neden olabilir. Sinüs boşluğu bakteri ya da virüs yüzünden şişer ve mukoza salgısı sinüslerde birikir. İltihap sinüslerde ağrıya, basınca, ciddi tıkanıklıklara ve geniz akıntısına yol açabilir. Sinüzitin nefes almayı zorlaştırması uyku sırasında bu nedenle horlamaya sebep olur.
Şekil bozuklukları: Burun eğriliği gibi burun anormallikleri horlamaya yol açabilir. Bu duruma eklenecek fazla kilolar, sırt üstü yatmak veya alkol gibi diğer nedenlerle birlikte horlamanız çok daha kötü bir hal alabilir.
Horlayan kişilerde solunum yolu kasları, çenenin pozisyonu, büyük bir dil ya da büyük bir küçük dil gibi nedenlerle boğazın tıkanması sonucu uyku apnesi yaşanabilir. Uyku apnesi, uyku sırasında solunum yolunun kısmen ya da tamamen kapanması ve nefesin durması anlamına gelir. Uyuyan kişi soluksuz şekilde uyanabileceği gibi bazen de kapanmaların farkında olmayabilir. Bu tıkanıklık, saatte 10 ya da 100 kez tekrarlayabilecek bir durumdur. Ancak nefessiz kalınan süreler uzunsa (10 saniye ve üzeri), oksijensizlik vücut için tehlike yaratmaya başlar.
Uyku apnesi olan kişiler genellikle çok gürültülü bir şekilde horlarlar. Bazı kişiler yeterince uyumalarına rağmen neden uyandıktan sonra hiçbir zaman kendilerini dinlenmiş hissetmediklerini anlayamazlar. Bu durumun nedeni uyku apnesi olabilir. Uyku apnesinin kalp sağlığını hatta kişilerin hayatını tehdit ettiği bilinmektedir.