Ağız ve yutakta HPV (papillom)

Ağız ve yutakta HPV (papillom)

Ağız ve yutakta HPV (papillom)

(Bu sayfada yer alan görüntüler hastanın izni ile ameliyathane dışından veya bilimsel yayından elde edilmiştir)

İnsan papilloma virüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. 100’den fazla farklı virüs türünden yaklaşık 40’ı ağız, boğaz ve cinsel organları enfekte edebilir. Çoğu durumda, bağışıklık sistemi tam bir enfeksiyona neden olmadan önce insan papilloma virüsünü veya HPV’yi vücuttan temizler.
Bazı HPV türleri, genel siğillere benzeyen zararsız oral lezyonlara neden olur, ancak bazıları ağız ve yutak kanserleri ilişkillidir.

HPV, ABD’de cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. Oral HPV çoğunlukla insanlar arasında oral seks ve ağızdan ağıza temas yoluyla yayılır. Ağızdan cinsel organlara veya ağzadan ağza temas sırasında, HPV partikülleri enfekte olmayan bir kişinin ağzında veya boğazındaki açık bir kesik içinden veya boğaz yoluyla enfekte olan kişinin tükürük veya mukusu ile geçer. Anneler ayrıca HPV’yi çocuklarına da geçirebilirler. Çoğu araştırma, HPV’nin bazen bulaşık kaplar veya tıbbi aletler ile ağız yoluyla temas yoluyla yayılabileceğini göstermektedir.

Bağışıklık sistemi genellikle bir enfeksiyona neden olmadan önce istilacı HPV parçacıklarını tahrip eder. Sağlıklı bağışıklık sistemleri genellikle HPV enfeksiyonlarını 1-2 yıl içinde çözer. Bununla birlikte, bazı HPV enfeksiyonları devam edebilir.

HPV ve oral HPV çok yaygındır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, ABD’de erkeklerin yaklaşık %10’u ve kadınların yüzde 3,6’sı oral HPV’ye sahiptir. En büyük risk faktörü oral seks veya HPV ile enfekte olmuş birisiyle ağızdan ağıza temastır. Diğer risk faktörleri:

– Derin öpüşme

– Çoklu cinsel partner

– Sigara ve tütün ürünleri

– Genç yaştan itibaren cinsel faaliyetlerde bulunmak

– Alkol içmek

– İçecekler ve mutfak eşyalarının paylaşımı

Dil sağ kısmında papillom.

Küçük HPV vakaları olan birçok kişinin belirgin semptomları yoktur. HPV ağız içinde, damakta, dilde veya yanak içlerinde aşağıdakilere neden olabilir:

Küçük ve sert, beyaz, pembe, ten rengi veya kırmızıhafif yüksek veya düz, ağrısız, genellikle yavaş büyüyen, pürüzsüz veya hafifçe kaba karnabahar veya parke taşı benzeri kitle.HPV, ağız boşluğu, dil ve yutak kanserlerinin önde gelen nedenidir. HPV 16 olarak adlandırılan HPV türü, HPV ile ilişkili çoğu oral kansere neden olur.

Ağız kanseri belirtileri şunları içerir:
– 3 hafta içinde geçmeyen ağrılı veya ağrılı bir şiş

– yutkunma zorluğu veya yutmaya çalışırken bir şeylerin birbirine yapışması hissi

– ağızdaki yumuşak dokuların renk değişiklikleri (kırmızı, beyaz, siyah)

– şişmiş ama ağrısız bademcikler

– ağızda en az 3 hafta süren bir yumru

– bir kişinin boynunun dış tarafında hissettiği bir şişlik

– çiğneme sırasında ağrı

– kronik boğaz ağrısı veya ses kısıklığı-

– kronik öksürük

– dudaklarda veya dilde uyuşukluk veya karıncalanma

– 3 haftadan fazla süren tek taraflı veya tek taraflı kulak ağrısı

HPV tanısı için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi ve alınan biopsinini incelenmesi yöntemleri kullanılır. Bazen doktorunuz HPV’yi yalnızca muayene ederek teşhis edebilir.

Halen HPV’yi iyileştirebilecek ve hatta büyümesini azaltabilecek bir tedavi yoktur. HPV büyümesini tedavi etmenin tek yolu cerrahi olarak çıkarılmasıdır. 
Tanı konduktan sonra her 8 ila 12 ayda bir düzenli kontrol ve HPV için test edilme gerekebilir.

HPV riskini azaltmak için en iyi yollardan biri aşılanmaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Gardasil 9 adı verilen bir aşı, kanser türleriyle, özellikle de HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 ile ilişkili HPV suşlarına karşı yüksek koruma sağlar.
Halen, doktorlar 45 yaşına kadar olan kişilerin HPV aşısı yaptırmasını önermektedir.
Kız ve erkek çocuklar genellikle 11 ila 12 yaşları arasında en az 6 ay arayla 2 doz alırlar. İlk aşı dozunu 15 yaşında veya daha büyük olan ergenler için 3 doz gerekir. 

Aşılanmanın yanı sıra aşağıdaki önlemler korunmada önemlidir:
– Oral seks dahil güvenli seks uygulama

– Tek eşlilik

– Ağızda açık kesikler veya yaralar varken oral seks ve derin öpüşmekten kaçınmak

– Cinsel olarak aktif kişilerin düzenli STI tarama testleri yaptırması

– Düzenli kulak burun boğaz muayenesi yaptırmak

– Ağız ve dilin aylık değişiklikler ve anormal büyümeler açısından kontrol edilmesi

– Ağızda veya dilde 2 veya 3 haftadan daha uzun süren yaralar veya büyümeler için bir doktordan ve tıbbi yardım istemek

HPV virüsünü alan çoğu kişi semptom geliştirmez ve virüsü doğal olarak temizler. Ancak, HPV ile ilişkili bir hastalık geliştiren kişilerin düzenli olarak izlenmesi ve ağız içindeki anormal kitle veya büyümelerin kanserli olmadıklarından emin olunması için gerekli incelemelerin yapılması önemlidir. HPV’si olan kişiler, HPV’si bulunmayan kişilerin virüse maruz kalmamasını da sağlamalıdırlar.

Daha fazla bilgi

Translate »
Bize mesaj gönderin